Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Wat is turbulentie?

Inhoudsopgave

Deel dit artikel:

Jouw volgende avontuur

Welke naam moet je invullen tijdens het boeken van een vliegticket?

Bevat je paspoortnummer een 0 of O?

Goedkoop vliegtickets boeken – De beste 8 Tips!

Bijna iedereen heeft wel eens last gehad van turbulentie in het vliegtuig. Turbulentie komt voor wanneer er plotselinge veranderingen in de luchtstroom plaatsvinden, hierdoor kan het vliegtuig gaan schudden of bewegen. Je vliegt op dat moment dus door onstuimige lucht. Het is te vergelijken wanneer je bijvoorbeeld met de auto over een hobbelige weg rijdt, of met een boot die over golven vaart.

Hoe ontstaat turbulentie?

Turbulentie kan meerdere oorzaken hebben, maar het ontstaat vaak wanneer luchtstromen om verschillende redenen beginnen te wervelen en onrustig worden. Een aantal van deze redenen kunnen zijn:

Warme lucht

Turbulentie kan ontstaan door warme lucht. Doordat de zon de aarde opwarmt gedurende de dag, stijgt er warme lucht omhoog vanuit de aarde. Wanneer deze warme lucht in contact komt met de koelere luchtlagen, ontstaan er instabiele luchtstromen en zorgt dit voor turbulentie. Dit noemen ze ook wel thermische turbulentie. Vaak merk je dit bij het opstijgen en tijdens het landen.

Bergen

Bergen zijn ook een veel voorkomende oorzaak van turbulentie. Bergen zorgen er namelijk voor dat luchtstromen omhoog geduwd worden. Dit zorgt voor een golfbeweging die hoog in de lucht nog te voelen is in het vliegtuig. Dit heet ook wel mechanische turbulentie.

Jetstreams

Jetstreams, ook wel straalstromen, zijn een soort onzichtbare tunnels in de lucht met enorme windsnelheden. Piloten liften hier graag op mee wanneer deze de juiste richting inwaaien, maar vermijden deze juist wanneer dit niet het geval is. Soms kan een jetstream van richting veranderen. Wanneer je hier vervolgens met het vliegtuig in belandt kun je turbulentie ervaren. Dit soort turbulentie is het minst goed te voorspellen.

Is turbulentie gevaarlijk?

Turbulentie is over het algemeen niet gevaarlijk. Het is wel belangrijk dat je direct je gordel omdoet wanneer er turbulentie verwacht wordt. Maar over het algemeen voelt het een stuk spannender aan dan het daadwerkelijk is. Vliegtuigen zijn tegenwoordig zo ontworpen om turbulentie goed te weerstaan en piloten kunnen tegenwoordig ook vaak zien of er turbulentie verwacht wordt. Ze proberen dan altijd de turbulentie te vermijden. Dit is puur om ongemak bij passagiers te vermijden en heeft niet met veiligheid te maken.

Hoe ga je om met turbulentie in het vliegtuig?

Turbulentie is soms onmogelijk om te vermijden. Wel zijn er een aantal dingen die je kan doen om het jezelf zo comfortabel mogelijk te maken.

  • Blijf kalm en haal diep adem: Turbulentie duurt altijd maar heel even en het is niet gevaarlijk, stel jezelf dus gerust.
  • Vermijd alcohol en caffeine: Het lijkt je soms te kalmeren, maar het zorgt juist voor verhoogde hartslag en bloeddruk.
  • Probeer jezelf af te leiden: Doe een muziekje in of je even je ogen dicht en wacht tot de turbulentie voorbij is.

Extra tip: Kan je erg slecht tegen turbulentie? Reserveer dan een stoel in het midden van het vliegtuig, ter hoogte van de vleugels. Dit is het meest stabiele deel van het vliegtuig en hier zul je dus het minste last hebben.

Is een luchtzak hetzelfde als turbulentie?

Een luchtzak en turbulentie zijn verschillende dingen. Een luchtzak is wanneer het vliegtuig een plotselinge daling maakt, dit wordt meestal veroorzaakt door een lage luchtdichtheid. Dit kan je het gevoel geven dat je even kort valt en voel je waarschijnlijk even in je buik. Maar wees gerust, ook dit is ongevaarlijk en van korte duur.

Turbulentie in het vliegtuig is dus niks om je zorgen over te maken. Het duurt meestal maar heel even en is bijna nooit gevaarlijk, zeker niet als je gewoon je riem om hebt. Vind je het spannend om te vliegen? Dat is nergens voor nodig! Vliegen is namelijk heel erg veilig. Meer lezen? Bekijk dan onze andere reistips.

Geschreven door:

Foto van Vivian
Vivian

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer reisinspiratie

Gates H en M op Schiphol: hier vind je alle informatie

De beste nekkussens voor in het vliegtuig

De 14 leukste vakantie spelletjes (2024)

De 8 beste powerbanks voor op reis (2024)

Koffer inpakken? Lees onze 14 tips!

Je pincet meenemen in je handbagage? Dat mag.