Vliegtuigen halen gemiddeld snelheden van 850 tot 900 km/u tijdens de vlucht. Deze snelheid wordt bereikt op zo’n 10 tot 12 km hoogte. Hier is de lucht dunner en vliegt het vliegtuig efficiënter. De snelheden verschillen ook natuurlijk per type vliegtuig. Op de site van Schiphol kun je voor een aantal type vliegtuigen exacte snelheiden vinden.
Hoe snel gaat een vliegtuig van 0 naar 100 km per uur?
Tijdens het opstijgen versnelt een vliegtuig erg snel. Binnen 10 tot 15 seconden zit je op 100 km/u en daarna blijft het toestel versnellen tot het een snelheid van ongeveer 250 tot 300 km/u bereikt. Dat is de minimale snelheid die nodig is om op te stijgen. Dit snelle optrekken voel je goed tijdens de start. Hierbij wordt je in je stoel gedrukt, terwijl het vliegtuig vol gas gaat. Die kracht is nodig om het zware toestel van de grond te krijgen.

Hoe snel kan een vliegtuig ‘rijden’ aan de grond?
Op de grond rijdt een vliegtuig een stuk rustiger. Tijdens het ‘taxiën’ (het rijden op de landingsbaan) rijdt een vliegtuig gemiddeld 20 tot 30 km/u. Op langere, rechte stukken gaan vliegtuigen ietsjes sneller tot ongeveer 50 km/u. Dit lijkt misschien langzaam, maar toch is dit een belangrijk onderdeel van de vlucht. Hierbij is precisie en communicatie tussen de piloten en de luchtverkeersleiding nodig. In sommige gevallen wordt het toestel zelfs voortgetrokken door een ‘tug’.
Wat is de recordsnelheid van een vliegtuig?
Het snelheidsrecord voor vliegtuigen staat op naam van de Lockheed SR-71 Blackbird. Dit Amerikaans spionagevliegtuig haalde een verbluffende 3540 km/u. Dat is ruim vier keer zo snel als een gemiddeld passagiersvliegtuig.
Het snelste passagiersvliegtuig ooit was de Concorde. Dit supersnelle vliegtuig knalde met snelheden tot 2180 km/u over de Atlantische Oceaan en bracht passagiers in iets meer dan drie uur van Londen naar New York. Helaas werd de Concorde in 2003 uit de lucht gehaald, maar z’n snelheid is tot nu toe nog niet verbroken.
Wat als een vliegtuig snelheid verliest?
Een vliegtuig blijft in de lucht dankzij de snelheid waarmee het door de lucht beweegt. Deze snelheid zorgt voor een extra lift via de vleugels. Verliest een vliegtuig te veel snelheid, dan ontstaat het risico op een zogenoemde stall. Een situatie waarin de vleugels niet genoeg lift meer creëren. Piloten zijn hier tegenwoordig goed op getraind en moderne vliegtuigen beschikken over automatische waarschuwingssystemen. Eigenlijk bijna altijd wordt een stall al vroegtijdig herkend en gecorrigeerd. Tijdens de normale vlucht komt dit zelden voor, dus maak je vooral geen zorgen over veiligheid. Vliegen is zelfs een van de veiligste vervoersmethodes.
Wist je dat vliegen een van de veiligste manieren van transport is? De kans dat er iets gebeurt is echt super klein. Meer hierover kun je lezen in ons artikel: Hoe veilig is vliegen?

Hoe hoog kan een vliegtuig?
De meeste passagiersvliegtuigen vliegen tussen de 10000 en 12000 meter hoogte. Dit wordt de kruishoogte genoemd. Daarboven wordt de lucht te dun om efficiënt te kunnen vliegen zonder speciale aanpassingen aan het toestel. Sommige militaire vliegtuigen kunnen wel tot 21.000 meter hoogte komen, maar commerciële vluchten dus niet.
Wat als je vliegangst hebt?
De snelheid, de hoogte en het opstijgen kunnen best spannend zijn. Zeker als je vliegangst hebt. Gelukkig zijn er manieren om hiermee om te gaan. In onze blog over vliegangst bespreken we hoe je vliegangst onder controle kunt houden.