Wanneer je een vliegticket boekt is het belangrijk dat je de juiste naam invult. Zo voorkom je problemen bij het inchecken. Het kan namelijk zo zijn dat wanneer de verkeerde naam hebt ingevuld hebt tijdens het boeken, je moet bijbetalen of in sommige gevallen zelfs een heel nieuw ticket moet kopem. Daarom is het belangrijk om dit in een keer goed te doen. Met deze informatie (inclusief voorbeelden) moet het zeker lukken!
Welke naam vul je in op je vliegticket?
Voornaam: Gebruik hiervoor de eerste voornaam zoals genoteerd in je paspoort. Dus niet je roepnaam. Doopnamen hoef je ook niet in te vullen.
Achternaam: Vul je volledige achternaam in zoals vermeld op het paspoort. Wanneer je achternaam uit meerdere woorden bestaat, vul je deze allemaal in. Het kan zo zijn dat op je ticket het systeem deze losse woorden samengevoegd, maar dit hoef je zelf niet te doen.
Voorbeeldens
Paspoort: Johannes Hendrik van der Veen
Vliegticket: Johannes van der Veen
Paspoort: Maria Elisabeth de Jong
Vliegticket: Maria de Jong
Let op: Gebruik dus nooit afkortingen of roepnamen, zoals “Jan” in plaats van “Johannes,” tenzij dit exact zo in je paspoort staat.
Speciale karakters of leestekens in je naam
In sommige namen zitten speciale karakters en leestekens, bijvoorbeeld een trema (¨), een accent aigu (´), of een apostrof (‘). Je kunt deze tekens gewoon invullen tijdens het boeken. Je zult wel zien dat deze niet op je vliegticket komen te staan, de boekingssystemen herkennen deze namelijk niet. Daarom worden op vliegtickets nooit leestekens vermeld. Toch kan het geen kwaad om ze in te vullen. Het systeem zal voor je corrigeren. Bijvoorbeeld: é wordt altijd een normale e.
Voorbeelden
Paspoort: Zoë de Graaf
Vliegticket: Zoe de Graaf
Paspoort: Noël de Vries
Vliegticket: Noel de Vries
Wanneer je naam speciale tekens bevat is het verstandig om de instructies van de vliegmaatschappij te raadplegen. Meestal kun je de leestekens weglaten maar er bestaat een kleine kans dat sommige maatschappijen andere regels handhaven.
Welke naam vul je in wanneer je getrouwd bent?
Wanneer je getrouwd bent en je achternaam is veranderd, gebruik je toch altijd je meisjesnaam. Wanneer er dus in je paspoort e/v staat en vervolgens de achternaam van je echtgenoot, noteer je toch alleen je meisjessnaam. Deze wordt in je paspoort altijd als eerste en dikgedrukt vermeld. Bij de nieuwere paspoorten kan het ook zijn dat de aangetrouwde achternaam wordt verbonden met koppelteken aan de oorspronkelijke achternaam (meisjesnaam).
Voorbeelden
Paspoort: Willeke Molenaar – De Bruijn
Vliegticket: Willeke de Bruijn
Paspoort: Sophie de Jong e/v Janssen
Vliegticket: Sophie de Jong
Verkeerde naam ingevuld? Dit kan je doen
Heb je je naam verkeerd ingevuld? Dat is het verstandig om actie te ondernemen. Neem zo snel mogelijk contact op met de luchtvaartmaatschappij of het boekingssysteem waarmee je geboekt hebt. Meestal kun je kosteloos je naam wijzigen bij een klein foutje. Het kan echter ook ooit voorkomen dat er een vergoeding wordt gevraagd. In extreme gevallen kan het nodig zijn om een nieuw ticket te boeken.
Dus controleer altijd goed tijdens het boeken of je je naam correct hebt ingevuld. Zo voorkom je stress op het vliegveld! Ben je een vliegticket aan het boeken? Controleer dan ook altijd goed je paspoortnummer. Er ontstaat vaak verwarring tussen een 0 en een O. Meer informatie vind je in ons artikel: Bevat je paspoortnummer een 0 of O?