In het hart van Lombok vind je het dorpje Tetebatu. Tetebatu wordt ook wel het “Ubud van Lombok” genoemd. Wanneer je er bent geweest snap je helemaal waarom! In dit dorp vind je namelijk prachtige groene natuur met grote rijstvelden en mooie watervallen. In het dorp zelf hangt een hele rustige sfeer en er is geen sprake van massatoerisme (dat is dus wel een groot verschil met Ubud). Perfect dus om heerlijk te genieten van de natuur en tot rust te komen! Wij vertellen je wat je allemaal kunt doen in Tetebatu en geven onze tips.
Tetebatu waterfalls
De watervallen van Tetebatu zijn zeker een bezoekje waard! De watervallen liggen buiten het centrum en zijn gemakkelijk te bezoeken met bijvoorbeeld een scooter. Toen wij aankwamen werd ons verteld onze scooter te parkeren in de voortuin van een bewoner (of er een officiële parkeerplaats is, is voor ons ook nog steeds de vraag). De lokale eigenaar begeleide ons naar de waterval. Dit was achteraf wel handig, want anders was deze erg moeilijk te vinden. Er staan namelijk geen borden en je moet wat rijstvelden oversteken. De watervallen zijn niet zo indrukwekkend en groot als andere die je op Bali of Lombok kunt vinden, maar nog steeds leuk om een bezoekje aan te brengen.



Bezoek Tetebatu Monkey Forest
In Tetebatu is er ook een monkey forest. Weer een vergelijking met Ubud, maar toch ook weer heel anders. In dit Monkey forest hoef je je geen zorgen te maken dat je spullen worden gestolen door brutale apen. Sterker nog: je moet echt goed zoeken naar de wilde apen en er is geen garantie dat je ze vindt. Wil je je kansen vergroten, ga dan samen met een gids, deze staan bij de ingang en kunnen direct met je meelopen. Zelf besloten wij zonder gids te gaan en het duurde even, maar na even zoeken vonden we de zeldzame zwarte apen! Deze zitten wat dieper in het bos dus je moet wat geduld hebben, maar dan heb je ook wat! Het bijzondere hier is dat je helemaal geen andere toeristen in je buurt hebt. Je hoort alleen de junglegeluiden en de apen boven je hoofd.


Tip: Ga voorafgaand je bezoek of naderhand lekker Indonesisch eten bij Warung Monkey Forest. Echt een aanrader!
Ontdek de rijstvelden (Panorama walk)
In Tetebatu liggen prachtige rijstvelden. Een bezoekje aan deze rijstvelden kun je dus echt niet overslaan. Je kunt ervoor kiezen om deze zelf bezoeken, of je kunt dit samen met een gids doen. Het voordeel van een gids is dat deze je naar de mooiste plekjes leiden en veel kan vertellen over de rijstvelden. Ook kan deze je goed begeleiden door de rijstvelden, want geloof ons: de weg vinden is niet altijd even makkelijk.



Bezoek traditionele nabijgelegen dorpen
Rondom Tetebatu liggen verschillende traditionele dorpen die allemaal bekend staan om verschillende ambachten. Je kunt deze dorpen bezoeken als je het leuk vind om over de traditionele cultuur van Lombok te leren. Ook kun je er gemakkelijk souvenirs scoren als je daar naar op zoek bent. De verschillende dorpen zijn:
- Loyok: bekend om bamboevlechtwerk
- Pringgasela: bekend om traditioneel weven
- Penakak: bekend om aardewerk en pottenbakken
- Kotaraja: bekend om weven en de traditionele markt
De dorpen zijn gemakkelijk in één dag te bezoeken en veel mensen kiezen ervoor om dit met een tour te doen. Deze tour kun je vaak regelen bij je homestay of hotel.
Huur een scooter
Wij vonden het erg leuk om Tetebatu te verkennen op de scooter. Zo kun je alles op je eigen tempo doen en lekker je eigen plan trekken. Scooter rijden in Tetebatu is goed te doen want het is niet heel druk op de weg. De wegen kunnen soms wel wat smal worden en soms moet je even wat extra gas geven om een heuvel op te komen.
Een scooter kun je bij bijna iedere homestay huren. Hiervoor betaal je voor de hele dag vaak rond de 150K (ongeveer €8). Iets duurder dan op andere plekken in Indonesië, maar nog steeds goed te doen.
Spot de Rinjani vulkaan
Tetebatu is geen gebruikelijk startpunt voor de Rinjani vulkaan trekking, deze starten meestal vanuit Senaru. Maar als je een beetje geluk hebt met het weer, heb je in Tetebatu een prachtig uitzicht op deze vulkaan. Bij ons was het wat bewolkter dus was de vulkaan niet goed zichtbaar, maar misschien heb jij meer geluk!
Leuke verblijfjes in Tetebatu
Zelf verbleven wij in Tetebatu bij Novia Guest House Een leuk verblijfje met gastvriendelijk personeel. Niet super luxe of modern, maar voor ons was het prima voor deze relatief korte stop. Ook is de locatie erg mooi dichtbij de rijstvelden en tussen de planten. Bij dit verblijf kun je ook rijstvelden wandelingen of andere tours regelen. Mocht je op zoek zijn naar iets meer luxe, kijk dan eens naar Tetebatu Flush Harmony of Les Rizieres.


Veelgestelde vragen over Tetebatu
Beste reistijd Tetebatu
De beste reistijd voor Tetebatu is in het droge seizoen (mei t/m oktober). Het allerbeste is om zo vroeg mogelijk te gaan in het droge seizoen, zodat alles op z’n groenst is en de watervallen mooi vol zijn. In het regenseizoen (november t/m april) is Tetebatu wat mistiger, de paden modderig en kan er veel regen vallen.
Is Tetebatu de moeite waard
Wij vonden Tetebatu zeker de moeite waard. Je zult niet snel andere plekken vinden waar het zó groen is. Het is een leuke stop tijdens een rondreis door Lombok. In de avonden is er verder niet super veel te doen, dus maak zo veel mogelijk gebruik van het daglicht.
Hoe lang blijven in Tetebatu?
Wij zouden aanbevelen om 1-2 dagen in Tetebatu te blijven. Er is best veel te doen dus als je graag alles rustig aan doet is 2 dagen geschikt. Ben je (net zoals wij) wat actiever, is het ook mogelijk om alle highlights in 1 dag te zien. Dan is het sowieso aan te raden om een scooter te huren en optijd te starten.
Kan ik vanuit Kuta naar Tetebatu?
Ja, vanuit Kuta kun je ook Tetebatu bezoeken. Vanaf Kuta is het ongeveer 1,5 tot 2 uur rijden met de auto of scooter. We zouden wel aanraden om een nachtje te verblijven in Tetebatu, dan heb je overal toch nét wat meer tijd voor.
Wat neem je mee naar Tetebatu?
Ons advies om mee te nemen naar Tetebatu:
- Goede schoenen
- Zonnebrand
- Petje of hoed
- Cash (pinnen kan lastig zijn)
- Muggenspray
- Regenjas, mocht je in het regenseizoen gaan